Kennis Blogs Afstuderen: met deze tips maak jij er een succes van!

Afstuderen: met deze tips maak jij er een succes van!

Eind april 2020 ben ik afgestudeerd bij Avisi. Mijn afstudeeropdracht deed ik als afsluiting van de opleiding HBO-ICT, met het Software Development profiel. Voordat ik begon met afstuderen was ik al bekend met de organisatie, waardoor ik zeker wist dat Avisi goed bij mij zou passen!

Mijn afstudeeropdracht voerde ik uit in het meest innovatieve team van Avisi: team Labs. Ik heb een proof of concept gemaakt waarmee op basis van machine learning een geschetst diagram omgezet kan worden naar een nette digitale, bewerkbare versie daarvan. Een voorbeeld is in onderstaande afbeelding te zien.

 

image2020-5-15_15-11-3

In deze blogpost vertel ik meer over mijn ervaringen tijdens het afstuderen bij Avisi en geef ik tips over hoe je het meeste uit je afstudeerproject kunt halen!

 

De start van het afstuderen

Als je start met afstuderen bij Avisi word je uitgebreid welkom geheten. Je krijgt informatie over het bedrijf en je wordt meegenomen in een rondleiding langs alle teams. Zo kun je alvast iedereen ontmoeten en hoor je van ieder team wat ze doen. Ook krijg je een laptop in bruikleen, die snel genoeg is om je opdracht goed mee uit te kunnen voeren!

 

Bij Avisi krijg je veel ruimte om je afstudeeropdracht op jouw eigen manier uit te voeren. Vind je bijvoorbeeld bepaalde technieken erg interessant, en kun je beargumenteren dat die technieken goed toepasbaar zijn in jouw opdracht? Dan is de kans groot dat je je in die technieken kunt verdiepen! Hierin zit ook een gevaar: het is belangrijk dat je goed de scope van je opdracht bepaalt, zodat je niet geneigd bent om meer te doen dan in je projectperiode past. Het helpt hierbij om al in de eerste of tweede week van het project je onderzoeksplan te schrijven: door te bepalen wat je gaat onderzoeken kun je ook beter vastleggen wat je gaat opleveren. Samen met iemand die veel verstand heeft van wat je gaat maken, kun je bespreken wat een realistische scope is.

 

Vergeet bij de start van het afstuderen ook niet om met een aantal collega's (anders dan je opdrachtgever/begeleider) te praten over je opdracht en wat zij ervan verwachten. Hiermee krijg je zelf een beter beeld van de opdracht en kun je alvast een paar requirements, risico's en concerns meenemen bij het opstellen van je projectplan.

 

Sparren met collega's

Tijdens je afstuderen werk je in een team. De kans is groot dat je opdracht aansluit bij waar het team mee bezig is. In mijn geval was dat ook zo: het toepassen van machine learning was ook iets waar het team al eerder mee had gewerkt.

 

Het is erg waardevol om met collega's te sparren over obstakels die je tegenkomt, maar ook over dingen die je gemaakt hebt. Heb je bijvoorbeeld een aantal deelvragen bedacht? Grote kans dat iemand in je team daar feedback op kan geven om zo een ander perspectief te krijgen op de opdracht. Houd wel in gedachten dat het jóúw opdracht is en blijf kritisch op wat collega's zeggen. Op de juiste manier kritische vragen stellen geeft vertrouwen in je kennis en vaardigheden.

 

Als je gaat sparren over een onderwerp is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Niet alleen zodat je professioneel overkomt, maar ook omdat je zo het meeste uit het gesprek kunt halen. Tijdens mijn afstuderen heb ik gemerkt dat iedereen bij Avisi bereid is om met je mee te denken, dus daar wil je natuurlijk het meeste uithalen!

 

Het meeste uit je afstudeerperiode halen

Bij Avisi bestaan er nauwelijks drempels tussen teams. Als je geïnteresseerd bent in bepaalde technieken of onderwerpen, dan kun je daar altijd voor aankloppen bij collega's uit andere teams. Het doen van een afstudeerproject bij Avisi is op zichzelf al erg leerzaam, maar je kunt zelf nóg meer leren door zulke contacten te zoeken. Heeft je opdracht bijvoorbeeld raakvlakken met security of privacy, ga dan eens in gesprek met één van de Security & Privacy Officers binnen Avisi. Ook als niet alle informatie betrekking heeft op jouw project, kun je er heel veel van leren voor in de beroepspraktijk.

 

Begin zo vroeg mogelijk met je afstudeerverslag. Ik ben daar bijvoorbeeld in mijn tweede week al mee begonnen. Het is aan te raden om nieuwe situaties zo snel mogelijk te beschrijven, keuzes te verantwoorden wanneer je ze maakt en de uitvoering van het project vast te leggen wanneer je afwijkt van je projectplan. Op die manier maak je het voor jezelf makkelijker (je weet immers nog precies waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt), maar ook voor je docenten (die zien dat je het verslag serieus meeneemt in het proces en niet alles aan het einde doet).

 

Tot slot kan het heel waardevol zijn om demo's te geven aan je team. Doe bijvoorbeeld mee aan hun vaste demo-moment of stel zelf een moment voor om te laten zien wat je hebt gemaakt. Dit is een erg handige manier om feedback te krijgen, om vragen te beantwoorden en om je voortgang te delen.

 

Veel van bovenstaande tips helpen je niet alleen met je afstudeerproject. Door tijdens mijn afstudeerperiode actief samen te werken met collega's, kon ik direct als Software Engineer starten in het Labs team!

 

Zou je ook graag bij Avisi willen afstuderen? Bekijk hier welke afstudeerstages wij beschikbaar hebben. Staat jouw afstudeerstage er niet tussen? Stuur ons gerust een open sollicitatie en wij kijken of we een match kunnen maken!