Kennis Blogs Interview met Linux / DevOps Engineer Rick van den Hof

Interview met Linux / DevOps Engineer Rick van den Hof

Rick van den Hof is als zeer ervaren Linux DevOps engineer alweer 1,5 jaar als freelancer verbonden aan Avisi. Hij werkt voor het Atlassian-team en verzorgt technische implementaties van Atlassian-software voor klanten. Welke uitdagingen komt hij tegen in zijn werk? Dat en meer vragen we hem in dit interview.

 

Je bent als freelancer al langer verbonden aan Avisi, wat maakt het dat je het zo lang uithoudt?

Er zijn meerdere aspecten waardoor het werk interessant blijft. Ten eerste natuurlijk het team waarin ik werk: professionele betrokken teamleden met gevoel voor humor en relativeringsvermogen. Het Atlassian-team is een multidisciplinair team waarbij iedereen zijn / haar eigen taak heeft gedurende migraties. Het werk zelf is interessant omdat je steeds met andere omgevingen en klantwensen te maken hebt. Soms werk je bijvoorbeeld op servers van klanten waarbij de klant vraagt om de volledige infrastructuurcode op een nieuwe manier te schrijven. Andere klanten migreer je juist naar servers van Avisi of naar bijvoorbeeld AWS. 

 

 

Wat kom je vaak tegen bij klanten?

We krijgen veel te maken met klanten die op oude versies van Atlassian-software draaien en waar lange tijd niets is gedaan aan onderhoud. Om deze klanten goed te kunnen migreren, is het vaak nodig om hacks op servers toe te passen om de boel werkend te krijgen. Een andere uitdaging die vaak terugkomt is het importeren van data in de nieuwe omgeving. Soms treden er onverwachte issues op, bijvoorbeeld een fout in de geëxporteerde bestanden. Ik vind het leuk om dan tot de kern van dat issue te komen, de zogeheten root cause te vinden, en dit zo efficiënt mogelijk op te lossen. 

 

 

Kun je nog een aantal werkzaamheden opnoemen die tot jouw takenpakket behoren, wellicht heb je een top 5? 

De werkzaamheden zijn heel divers dus ik kan een lange lijst opnoemen, een top 5 bestaat niet echt, maar ik zal er een aantal uitlichten die vaker dan gemiddeld voorkomen:

  • Configuration management met Ansible, Puppet en TerraForm (zowel op gebied van  infrastructuur als software)
  • Onderhouden en upgraden van omgevingen in samenwerking met de klant
  • Technisch begeleiden van migraties van cloud naar server of van een server-instantie bij de klant naar onze eigen hosting-omgeving
  • Converteren van build-straten van bijvoorbeeld Jenkins naar Bamboo
  • Het opzetten van testomgevingen

 

 

Wat vind je de grootste uitdaging in het werk als Linux DevOps engineer?

Naast het typen met één hand, doordat ik vorige week thuis een klein ongelukje had, zit de grootste uitdagingen in twee zaken: Ten eerste de enorme variëteit aan klantomgevingen waar je mee te maken hebt, waarvoor je brede kennis nodig hebt. Ten tweede spelen er vaak meerdere projecten tegelijk. Dat brengt uitdagingen met zich mee in het stellen van prioriteiten en het schaken op meerdere borden.

 

 

Waar word je blij van in jouw werk?

Ik word blij van het goed servicen van klanten waardoor ze tevreden zijn met ons werk. Om dit voor elkaar te krijgen met een multidisciplinair team waarbij ieder zijn steentje aan het project bijdraagt geeft mij een goed gevoel.