Wat is een CTF?

CTF staat voor "Capture the Flag".

FlagTijdens een CTF strijden verschillende teams tegen elkaar. Je scoort punten door opdrachten snel en goed op te lossen. Je wordt maximaal uitgedaagd om bepaalde "vlaggen" te vinden die versleuteld, verborgen of moeilijk vindbaar op servers zijn geplaatst.

Tijdens de Avisi CTF worden er verschillende uitdagingen vrijgegeven waarin deelnemende teams hacken, decoderen en alles doen wat nodig is om die vlag te veroveren. Een vlag zal er in deze challenges ongeveer zo uitzien: AVISI {y0ur_fl4g_h3r3}. 

Graph LaptopWanneer jouw team de veroverde vlag naar een scorepagina verzendt, dan krijgen jullie punten. Op het scorebord op de CTF-omgeving zie je de scores voor elk team, zodat je kunt volgen hoe goed jullie tegenstanders het doen. We zullen een verscheidenheid aan opdrachten aanbieden met een uiteenlopende moeilijkheidsgraad. 

Verovert jouw team de meeste punten? Dan wint jouw team vette prijzen!

Wat zijn de soorten challenges? 

Tijdens de CTF challenge komen er verschillende soorten opdrachten aan bod:

Crypto
Cryptografie stelt ons in staat om te internetbankieren, gevoelige bestanden te versleutelen en in het algemeen om onze privacy te beschermen. Het doorbreken van veelgebruikte versleutelingsschema’s valt onder deze categorie. De wiskunde er achter lijkt op het eerste oog lastig, maar wanneer je eenmaal de onderliggende principes begrijpt, stelt dat jou in staat om de gebreken te vinden en de encryptie te kraken.

Web
Het beveiligen van een website of webapplicatie lijkt soms makkelijk, maar een foutje is zo gemaakt. In deze categorie is het de bedoeling om deze fouten te vinden en te gebruiken om de flag te zoeken.

Forensics
Een forensics challenge kan bestaan uit een file format analysis, steganography, memory dump analysis of network packet analysis. Het is een uitdaging om een verborgen stuk informatie uit statische gegevensbestanden te halen.

Wees gerust: je hoeft niet in elke soort challenge ervaren te zijn. Wil je graag van tevoren CTF challenges oefenen? Dan raden we je aan om eens te kijken op https://ctftime.org/.

Wat heb je nodig om mee te doen?

  • Een laptop + oplader.
  • Een team + teamnaam.
  • Jouw aanwezigheid!

Wie, waar & waarom?

De Avisi CTF wordt georganiseerd door Avisi. Wij zijn een software ontwikkelaar met passie voor kennis en ontwikkeling. Wij organiseren dit evenement om studenten te stimuleren meer te leren over code kraken, algoritmes en security. Ook de hoofdprijs is gekozen om studenten te prikkelen om meer te leren over hun vakgebied.

Het event vindt deels online plaats en deels in onze toren in Arnhem.