Laat ons jou helpen!

 

Kubernetes is dé gouden standaard op het gebied van de automatisering van applicaties in de Cloud, maar het configureren en beheren van deze tooling is complex.

 

Daarom staan onze Cloud-native experts 24/7 staan voor je klaar! Gebruik onze kennis om het maximale uit jouw Kubernetes-omgevingen te halen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op of abonneer je op onze nieuwsbrief of YouTube-account.

kubernetes-horizontal-color

Wat is Autoscaling?

Autoscaling is een methode die gebruikt wordt bij het op- of afschalen van Compute Resources binnen Cloud-omgevingen. Binnen Kubernetes werkt dit op het aantal pods die binnen een Deployment- of Stateful Set draaien. Als een applicatie meer load ontvangt, zorgt Kubernetes ervoor dat er automatisch extra instanties van de applicatie worden opgestart en de load over deze instanties wordt verdeeld. 

 

Wil je meer weten over Autoscaling? Lees dan 'Autoscaling op Kubernetes. Hoe werkt het?'

Wat is GitOps?

GitOps is een methode voor het uitrollen en automatiseren van applicaties en configuratie door infrastructuur te gebruiken als code. 

Wat is een Kube-System namespace?

Een Kube-System namespace is een manier om publiek toegankelijke data binnen clusters in virtuele subclusters te organiseren. Dit is handig op het moment dat verschillende teams óf projecten een Kubernetes-cluster delen.

Wat voor soort applicaties kun je uitrollen op Kubernetes?

Het is mogelijk om alle soorten applicaties uit te rollen op Kubernetes. Om alle voordelen uit Kubernetes te halen, is het belangrijk dat de Software Cloud-Native is. Een voorbeeld van Cloud-Native Software is de 12Factor-applicatie óf Stateless-applicaties. Ook databases en andere Stateful Workloads kunnen prima op Kubernetes draaien.

Hoeveel containers zitten er in een Kubernetes-Pod?

Een Pod bestaat uit minimaal twee containers. Eén container, de Pause Container, is altijd verborgen. Je kunt verschillende containers creëeren binnen een Pod. Deze Containers delen dezelfde Namespaces, waardoor Pods elkaar gemakkelijk via de Localhost bereiken. 

Is Kubernetes IaaS of PaaS?

Kubernetes is geen PaaS en ook geen IaaS. Het is echter wel mogelijk om PaaS (Platform as a Service) op Kubernetes te installeren. Ook zijn er verschillende bedrijven die de IaaS-versie (Infrastructure as a Service) van Kubernetes aanbieden door een extra laag toe te voegen.

Is Kubernetes een Cloud-platform?

Kubernetes is Cloud-Agnostisch. Dit betekent dat Kubernetes met elk Cloud Infrastructuur verplaatst kan worden van én naar verschillende Cloud-omgevingen, zonder operationele problemen. Kubernetes draait zowel op Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en op premises.

Kan Kubernetes zonder Docker draaien?

Ja, het is mogelijk om Kubernetes zonder Docker te draaien. Kubernetes is een Container Orchestration-platform, waardoor Docker niet nodig is. Het is wel mogelijk om Containers die je via Docker bouwt uit te rollen op Kubernetes. 

Wat is een Node en Cluster in Kubernetes?

Een Kubernetes-Cluster bestaat uit Nodes. Nodes zijn servers waar Containers op draaien. Servers zijn VM's (Virtual Machine), Fysieke Machines óf Docker Containers.

Wat is het verschil tussen Kubectl en Kubelet?

Het verschil tussen Kubectl en Kubelet is dat Kubelet een Command-Line Interface-tool is om met een Kubernetes-Cluster te werken. Het is de technologie die Containers op een Kubernetes-Node creëert, update en vernietigd. Kubectl zorgt ervoor dat je kan communiceren met een Kubernetes-cluster. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar informatie binnen een Cluster? Voer dan een command in en ontvang informatie. 

Wat is Container Image Signing?

Een Container Image is een statisch bestand met uitvoerbare code, zodat het een geïsoleerd proces draait op een IT-infrastructure. Het is mogelijk om verschillende draaiende Containers te hebben van dezelfde Image. 

Container Image Signing houdt in dat een gebruiker een digitale vingerprint aan een afbeelding kan toevoegen. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker van een Container Image zichzelf moet verifiëren. Hiermee kan je garanderen dat er niet met de Image geknoeid is.

Kan je een Reverse Proxy gebruiken in Kubernetes?

Ja, dit is mogelijk. We raden het aan om een Reverse Proxy of API Gateway te gebruiken om jouw applicaties buiten het Cluster te exposen. Binnen Kubernetes maken Ingress en Ingress Controllers dit mogelijk. Veel grote en bekende Reverse Proxies hebben hier een implementatie voor beschikbaar. Benieuwd naar hoe je een Ingress Controller installeert?

Zie https://docs.avisi.cloud/

Is het verstandig om OWASP te gebruiken in Kubernetes?

Ja, het is verstandig om OWASP-principes in Kubernetes te gebruiken om de Security Posture van jouw Kubernetes-Clusters te verbeteren. 

Het verbeteren van jouw Security Posture zorgt ervoor dat applicaties beschikbaar en betrouwbaar blijven. Hiermee verklein je het risico op dataverlies. Benieuwd naar hoe jij jouw Security Posture kan verbeteren met OWASP? Lees dit artikel.

Wat zijn veelvoorkomende Deployment Tools voor Kubernetes?

Het updaten en het implementeren van Applicaties kan nog weleens een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er tools die je hierbij helpen! De meestgebruikte tools zijn:

Kan je Loadbalancers gebruiken binnen Kubernetes?

Ja, dit is mogelijk. De meestvoorkomende type load balancing is load distribution. Hierbij geeft Kubernetes Pods eigen IP-adressen en krijgen Pod-sets een DNS-naam. Hierna vindt de load distribution plaats. Ingress is de meest populaire load balancing-methode, omdat het gemakkelijk schaalbaar is.

Zijn er limieten voor hoeveel Pods je in een Kubernetes-cluster kan draaien?

Ja, je kunt maximaal 150.000 Pods draaien in één Cluster.

Hoe kan je een Kubernetes-cluster aanvragen?

Er zijn verschillende tools beschikbaar om een Kubernetes-Cluster aan te vragen, zoals Kops, Kubeadm of Kubespray. Ook is het mogelijk om dit via een Managed Service of Cloud Provider te doen. Lees onze documentatie om een AME Kubernetes-Cluster aan te vragen.

Wat is Prometheus?

Prometheus is een tool voor het monitoren van software-systemen. Hiervoor worden er real-time metrics verzameld en opgeslagen in een time-series database. Via Prometheus is het mogelijk om historische metrics in te zien, en alerts & notificaties te versturen. 

Prometheus kan worden geïntegreerd met verschillende andere systemen om zo een volledige observability stack op te zetten. Denk hierbij aan Grafana voor visualisatie, of PagerDuty voor on call alerting.

Wat is Helm?

Helm is een computerbestand, waarmee je de levenscyclus van Kubernetes-applicaties kunt installeren en beheren.

Hoe werkt opslag in Kubernetes?

Kubernetes Storage is gebaseerd op Volumes. Volumes zijn Storage Units. Containers (Nodes in het Kubernetes-Cluster) gebruiken deze Storage Units om data op te slaan en te verspreiden tussen deze Containers. De meestvoorkomende type Storage is Ephemeral. Deze host de Kubernetes Pod.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Neem contact met ons op.