Medewerker aan het woord: Dave

Naam: Dave Boschma
Werkt bij Avisi sinds: 1 juni 2014 - (daarvoor 3 jaar samengewerkt met Avisi via de KNB)
Functie: Requirements Engineer

Wat houdt je werk precies in?

Als Requirements Engineer is het mijn werk om met klanten te praten om concreet te krijgen wat hun eisen en wensen zijn aan de software die wij voor ze bouwen (of gaan bouwen). Deze kennis breng ik vervolgens over op de teams binnen Avisi, zodat we bouwen wat de klant wil, kunnen testen of we het juiste gebouwd hebben en mooie software kunnen opleveren. Dit proces begint natuurlijk met een gesprek met de klant: wat zijn hun ideeën, wat willen ze? Ik probeer dan ook altijd de vraag achter de vraag te achterhalen. Het is erg belangrijk om het achterliggende doel helder te krijgen, want dan kunnen we meedenken en bekijken welke oplossing het beste past.

Stel je voor, een klant zegt "bouw een brug". Dat is een mooie opdracht, maar niet zo'n handig uitgangspunt om een ontwerp op te baseren, dan ga je er namelijk al vanuit dat er een oplossing is (namelijk, er moet een brug komen). Als Requirements Engineer wil ik dan eerst weten WAAROM moet er een brug komen, wat is het doel van de brug? Stel dat het doel is om de rivier over te steken, maar na wat doorvragen blijkt dat de klant maar één keer de rivier wil oversteken. Ik zou dan voorstellen om een bootje te bouwen in plaats van een kostbare brug...

"Het is tof om voor een klant écht iets te kunnen betekenen en op dagelijkse basis zo verschil te maken."

Wat maakt je werk bijzonder?

Mijn werk is bijzonder door het intensieve contact met de klanten. Ik zie en hoor wat ze op dagelijkse basis nodig hebben en ik zie de waarde die wij toevoegen. Met elke nieuwe sprint leveren we verbeteringen en nieuwe functionaliteiten zodat de gebruikers hun werk beter kunnen doen. Dat vind ik heel erg leuk. Ook de diversiteit in domeinen vind ik bijzonder. We hebben onlangs een klant geholpen met een bedrijf in laadpalen (voor elektrische auto's) en daarvoor een klant uit de reclassering voor het (wetenschappelijk) onderbouwd opleggen van een enkelband. Als er klanten uit nieuwe domeinen komen, dan geeft dat mij de kans om daar eens te grasduinen, hoe werkt dat, hoe zit dat, wat kunnen wij hierin betekenen?

Hoe zou jij Avisi aanbevelen op een feestje?

Avisi is een hele leuke club om voor te werken. We werken in teams waar je veel samen mag doen en zelfsturend bent. We zijn nog niet te groot, je bent geen nummertje. Jij kent je collega's en zij kennen jou ook. Het is tof om voor een klant écht iets te kunnen betekenen en op dagelijkse basis zo verschil te maken.

Wat is jouw grootste succes bij Avisi?

Ik ben trots op de softwarepakketten die we de afgelopen jaren gebouwd hebben en op alle projecten die we gedraaid hebben. Het loopt niet altijd af zoals we hadden gehoopt, maar ik ben trots op wat we hebben bereikt hebben voor onze klanten. Bij de KNB maken we ook nog heel veel verschil, zonder Avisi was de KNB niet de digitale partij die ze nu zijn (en vice versa geldt dit natuurlijk ook - zonder de KNB stond Avisi niet waar ze nu staat). Ik ben heel trots op de Guilds waar ik deel van uit maak. Ik vind het leuk dat de Visual Guild (visueel communiceren) binnen Avisi nog steeds leeft en dat de Requirements Guild heel actief is.

Werken bij Avisi