Notarissen in Nederland werken met privacygevoelige informatie en maken daarom gebruik van een beveiligd platform. Om toegang te verkrijgen tot dit platform hebben alle kantoren een eigen SSL certificaat nodig. Veel van deze certificaten verliepen in de periode van oktober tot en met november 2014 en moesten dus opnieuw aangevraagd worden. In het verleden was het uitgeven van nieuwe certificaten een relatief complex proces met veel handmatige handelingen, dat bovendien foutgevoeliger was dan wenselijk. In opdracht van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) hebben wij daarom, in samenwerking met GlobalSign, een compleet nieuwe oplossing gebouwd om certificaat uitgifte naar alle notariskantoren in Nederland op eenvoudige en veilige wijze mogelijk te maken.

Probleem

Alle notariskantoren hebben een eigen SSL certificaat dat geïnstalleerd wordt in de browser op alle werkplekken. Het certificaat wordt gebruikt als 2e beveiligingsfactor, naast de gebruikersnaam en wachtwoord, bij het inloggen op het platform van de KNB. Op 10 oktober 2014 verliep een groot deel van deze certificaten en dus moesten er voor de tijd nieuwe certificaten worden aangevraagd. Immers, zonder geldig certificaat kan er geen gebruik gemaakt worden van KNB diensten. In het verleden bleek het vernieuwen van een certificaat een ingewikkelde procedure, die bovendien regelmatig niet geheel vlekkeloos verliep.
Er was meerdere malen contact nodig met de KNB helpdesk, e-mails kwamen in de spam map van de notaris, het downloaden van het certificaat zorgde voor problemen door incompatible browsers en certificaten werden door onduidelijke instructies niet exporteerbaar geïmporteerd in browsers. De vervanging van certificaten vergde hierdoor kostbare ondersteuning van onder andere de KNB helpdesk.

Oplossing

Om de uitgifte van nieuwe certificaten te vereenvoudigen en de werkdruk van de KNB helpdesk te minimaliseren is er door ons, in samenwerking met GlobalSign, een nieuwe selfservice applicatie gerealiseerd. Bij de ontwikkeling stonden veiligheid en gemak voor de notaris voorop. Kantoren worden middels een mailbericht, 40 dagen voor verloop van het certificaat, genotificeerd. Hierna kan een medewerker van het kantoor zelf een certificaat aanvragen en wordt het bijbehorende wachtwoord via sms naar het kantoor gestuurd, op een telefoonnummer naar keuze. De notaris heeft nu binnen 7 seconden vertrouwd en veilig een nieuw certificaat aangevraagd.

Ter vergelijking: in oktober 2011 vergde het uitgeven van alle nieuwe certificaten nog veel handwerk en nam de gehele procedure circa 6 weken in beslag. Dankzij deze nieuwe oplossing is in enkele dagen tijd al 70% van de certificaten uitgegeven zonder dat daarbij ondersteuning noodzakelijk was. Daarnaast is de foutgevoeligheid geminimaliseerd als gevolg van een volledig geautomatiseerd proces en is de beveiliging optimaal door het apart van elkaar versturen van het certificaat en de pincode.

Tevreden partners

Naast Paul Tourret (managing director, Globalsign) is ook de KNB zeer te spreken over de door ons ontwikkelde oplossing.

"De term 'ontzorgen' is het meest in het oog springende kenmerk van het uitgifteproces. Het sterk vereenvoudigde proces maakt het voor de notariskantoren gemakkelijker om hun certificaat te vervangen. Bij de KNB-helpdesk is aanzienlijk minder tijd nodig voor de certificaatvervanging - tijd die wij nu aan andere dienstverlening kunnen besteden." Bernadette Verberne (Manager ICT en Procesoptimalisatie, KNB)

Kantoor Arnhem

Nieuwe Stationsstraat 10

6811 KS Arnhem

Nederland

Kantoor Nieuwegein

Nevelgaarde 40

3436 ZZ Nieuwegein

Nederland

BTW-nummer: NL8131.54.807.B01 - KVK-nummer: 09136942 - Privacy - ISO 27001