Student aan het woord: Sijmen

Naam: Sijmen Huizenga
Studie: Informatica (richting software-ontwikkeling)
Type stage: Afstudeerstage

 

Hoe kwam je bij Avisi terecht?

Via de HAN. Daar is Avisi echt overal! Ze zijn heel actief en ik kwam ze tegen op de Bedrijvenmarkt. Avisi viel op omdat ze niet zeiden dat ze het leukste bedrijf zijn, maar dat ze met passie en kwaliteit iets moois willen maken. Ze scheppen niet op over hele grote of hele moeilijke projecten of over hoe groot de feestjes zijn. Oké, er wordt wel opgeschept over de koffie, maar verder staat de software zelf centraal.


Dat sprak mij enorm aan, maar de locatie is ook perfect. Ik woon in Arnhem en ben met een kwartiertje op de fiets op m’n stage. Dat is wel heerlijk. En het uitzicht is ook heel mooi.

Wat was je stage-opdracht?

Bij Avisi heeft ieder team een scherm op kantoor hangen met daarop een dashboard waarop ontwikkelaars altijd kunnen zien wat de status van hun systeem is. Ik heb gewerkt aan het beter visualiseren van deze dashboards. Aan het begin van een project pakken  ontwikkelaars een whiteboardstift en tekenen ze met blokjes en lijntjes een applicatie uit. Ik dacht: Hoe cool zou het zijn als je dat gaat bouwen en dan continu, live kunt zien wat de status is van exact die blokjes en lijntjes? Dus ik heb een visualisatie gebouwd die gebaseerd is op hoe ontwikkelaars de applicatie ontwerpen.

 

Hoe ging het?

Over het algemeen goed! Ik had wel wat ups en downs, maar het is gelukt. Het werkt! Ik heb het op een woensdagmiddag tijdens de wekelijkse show-and-tell sessie aan allemaal medewerkers van Avisi laten zien. Ik vond het echt leuk dat ik dat zomaar mocht doen. Ook kreeg ik goede feedback terug. Je ziet dan ook dat mensen het leuk vinden en dat motiveert weer.

 

Wat heb je geleerd?

Voor mijn afstudeerstage heb ik voor het eerst moeten werken met Clojure. Ik zag het en dacht: Is dit een programmeertaal? Wie heeft dit bedacht? Maar ik heb me erop gestort en dus tijdens mijn stage leren werken met een nieuwe programmeertaal. Ik heb ook veel gewerkt met wat ik al kende: Java, wat JavaScript en heel veel met frameworks en library’s. Ik dacht altijd dat ik daar het meeste wel van wist, maar ik heb nog veel meer bijgeleerd van al mijn collega’s.

 

Wat vind je van Avisi?

Super cool! Allemaal toffe mensen die echt verstand hebben van wat ze doen. Ze zijn heel verschillend in wat ze kunnen en op welke manier ze iets willen doen. Je hebt mensen die heel exact zijn, mensen die heel snel werken, maar ook mensen die ergens eerst langer over na willen denken. Maar iedereen wil samen echt wat moois maken en dat vind ik echt heel cool!

 

Wat ga je nu doen?

In ieder geval hier nog een jaartje blijven plakken. Ik ga als ontwikkelaar aan de slag voor een het OpsCon-team. Dat team helpt binnen Avisi alle andere teams beter te laten presteren. Dat doen we door tooling te ontwikkelen en door de informatiestructuur te stroomlijnen en beter te faciliteren. Na dit jaar wil ik misschien nog een master volgen aan de universiteit.

Stage lopen bij Avisi