Kennis Blogs Hypotheken Data Netwerk (HDN) werkt samen met Avisi

Hypotheken Data Netwerk (HDN) werkt samen met Avisi

Heb jij weleens een huis gekocht? Dan weet je vast wel dat hier veel bij komt kijken. Bezichtigingen, wensen en eisen waar jouw droomhuis aan moet voldoen én natuurlijk de hypotheek. Dit is waar Hypotheken Data Netwerk (HDN) om de hoek komt kijken. HDN zorgt namelijk voor de standaardisatie van communicatie tussen de geldverstrekker en de financieel adviseur. Het is een proces waar jij als koper niet direct mee te maken krijgt, maar wel een proces dat een erg grote rol speelt bij het verkrijgen van jouw droomwoning! 

 

Standaardisatie van communicatie

Hoewel de woningmarkt krap is, worden er veel hypotheekaanvragen gedaan. Deze hypotheekaanvragen doen financieel adviseurs bij hypotheekverstrekkers. Wist je dat 85% van alle hypotheken en hypotheekgerelateerde producten via HDN worden aangevraagd? Vroeger deed de financieel adviseur deze aanvragen, één voor één per geldverstrekker, via de post. Tegenwoordig is dit proces gelukkig gedigitaliseerd, waarbij HDN ervoor zorgt dat deze communicatie goed verloopt. De schemabeheertool ondersteunt de standaardisatie van hypotheekaanvragen, waardoor financieel adviseurs een vergelijkbare aanvraag kunnen indienen bij verschillende hypotheekverstrekkers.

 

Facilitatie van het aanvraag- , acceptatie- en beheerproces.

Soms zijn er bij bepaalde aanvragen meer gegevens nodig dan de basisgegevens, zoals voor- en achternaam, geboortedatum en werksituatie. Wat geldverstrekker X belangrijk vindt, vindt geldverstrekker Y soms minder belangrijk. Om geldverstrekkers deze vrijheid te geven kunnen zij, binnen de kaders van HDN, om meer of specifiekere gegevens vragen in een bericht. Berichtschema's, beheerd in de schemabeheertool, maken dit mogelijk. Inmiddels is de huidige schemabeheertool van HDN vernieuwd en is deze voor het eerst in gebruikgenomen! Deze schemabeheertool ondersteunt het proces van onderhoud aan de berichtschema's, het publiceren van nieuwe schema's voor de betrokken partijen én staat flexibelere schema's toe.

 

Over HDN

HDN (Hypotheken Data Netwerk) is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk. Samen met grote aanbieders van hypotheek- en hypotheekgerelateerde producten, zet HDN zich in voor efficiëntie en innovatie binnen de financiële dienstverlening door middel van gestandaardiseerde processen.

Bron: HDN