Krijg meer grip op Test Management

Gebruik onze Atlassian en QA expertise

Door de introductie van Agile en DevOps wordt een snelle time-to-market steeds steeds belangrijker en daarmee de beschikbare testtijd steeds korter. Testen moet dus sneller, terwijl het belang van kwaliteitscontrole verder toeneemt. De behoefte is dus niet om minder, maar om efficiënter te testen. Een worsteling waar veel bedrijven mee zitten is de vraag: Hoe waarborg ik kwaliteit in dit proces?

Vaak wordt er een test/quality engineer ingezet om de ontwikkelde features, voordat deze naar productie gaan, te testen na de bouw van de feature. Het gevolg hiervan is dat tekortkomingen pas op een te laat moment worden geconstateerd en er in het ergste geval - de feature voldoet niet aan de gestelde requirements - veel werk voor niets gedaan is. Hoe kun je dit anders aanpakken? 

Onze visie

Onze visie is dat kwaliteit boven aan de agenda zou moeten staan bij het ontwikkelen van software. Kwaliteit maakt of breekt de naam van jouw organisatie en/of team. We vinden dat kwaliteit in het hele ontwikkelproces moet worden ingebed. De test engineer zou niet zozeer bezig moeten zijn met het controleren van de kwaliteit achteraf, maar juist met het scheppen van randvoorwaarden vooraf en gedurende het ontwikkelproces. Dit begint bij het analyseren van de kwaliteit van vooropgestelde van requirements en eindigt bij het end-to-end testen. Hier helpen wij jouw organisatie graag mee!

Hoe "embed" je kwaliteit in je ontwikkelproces?

Het "embedden" van kwaliteit het het ontwikkelproces gaat vaak niet zonder horten en stoten. Misschien herken je de volgende kreten wel:

 • "Alleen de testers weten wat er getest"
 • "Het is lastig om actuele gegevens te verkrijgen over de status van de testuitvoering van alle teams"
 • "We gebruiken Jira voor softwareontwikkeling, maar de testers gebruiken Excel voor het beschrijven en uitvoeren van de testen"
 • "Onze huidige werkwijze is niet efficient: maar we worden gedwongen om te werken zoals de tool werkt"
 • "We willen op een meer agile manier werken, maar onze huidige tooling is daarvoor niet geschikt"

Het belangrijkste uitgangspunt met betrekking tot tooling is:

'Tooling moet jouw processen ondersteunen en je niet dwingen om op een bepaalde manier te werken.'

Als dit niet mogelijk is, dan is de tool niet geschikt voor jouw ontwikkelproces en moet je op zoek naar een alternatief dat wel geschikt is.
Maar hoe doe je dit? En hoe kan een tool er voor zorgen dat je daadwerkelijk meer grip krijgt op de genoemde uitdagingen?

Dit zijn onze basisvereisten voor een testmanagement tool:

 • mogelijkheden om samen te werken vanuit verschillende disciplines (test, development, business)
 • plannen van verschillende soorten testen
 • koppelen van requirements aan testscenario's
 • specificeren en uitvoeren van testgevallen
 • vastleggen van bevindingen
 • eenvoudig overzicht en rapportage van de voortgang en resultaten
 • flexibel in te zetten: teams in staat te stellen om ermee te werken zoals zij willen (en niet andersom)  

Daarnaast kunnen er specifieke behoeften zijn zoals bijvoorbeeld ondersteuning voor: Behavior Driven Development (BDD), automatisering, integratie met andere tools, exploratory testing, of migratie vanuit een bestaande testmanagement tool.

Mindset + Toolset + Skillset = Kwaliteit

Er zijn legio test(management)tools om uit te kiezen. Het kan dus lastig zijn om een goede keuze te maken (lees ook onze blog). Ken je de kreet: "A fool with a tool is still a fool."?  Een open deur wellicht, maar het is goed om te beseffen dat een goede tool complementair is aan het (ontwikkel)proces en de werkwijzen binnen de teams.
Als de mindset (enthousiasme, mentaliteit, wil), de skillset (vaardigheden en capaciteiten) én toolset in balans zijn, draagt dit bij aan kwalitatief goed (software)product.

mindset-toolset-skillset

Als Atlassian expert en partner van vele andere tools hebben we al talloze klanten geadviseerd in welke tooling voor hen geschikt zou zijn en aansluit en ondersteuning biedt bij hun processen. 

Onze aanpak

Gebaseerd op het principe van de Three Amigo's en geïnspireerd op het Quality Assistance model analyseren wij in een workshop je huidige situatie en de gewenste situatie. De onderwerpen kunnen variëren van bijvoorbeeld: teststrategie t/m testrapportage en van cultuur t/m best practices.

Vervolgens analyseren we hoe deze ideale situatie bereikt kan worden. Vervolgens maken we een plan voor jouw organisatie om deze "gap" te overbruggen met aanbevelingen en adviezen. 

Toolkeuze en implementatie

We helpen je natuurlijk ook graag met de implementatie van de aanbevelingen in het rapport met onze consultancypakketten, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf te implementeren. Uiteraard is het ook mogelijk om verschillende testmanagement tools te evalueren samen met ons in de vorm van een Proof of Concept.

 

Wil je meer informatie?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op

We bieden ook ondersteuning op het gebied van Agile, Atlassian en DevOps!