Kennis De kracht van AI in de Installatiebranche

De kracht van AI in de Installatiebranche


De kracht van AI in de Installatiebranche
3:46

De installatiebranche is volop in beweging. Artificial Intelligence (AI) speelt daarin een steeds prominentere rol. Het brengt zowel de kleine als grote installateur nieuwe kansen om processen efficiënter te maken, productiever te worden en te voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving. In dit artikel duiken we in de kracht van AI. We beschrijven vier belangrijke kansen om met AI het verschil te maken.

 

1. De juiste informatie snel en gemakkelijk vinden

 

Om het werk goed te kunnen doen, is het voor een installateur belangrijk om snel de juiste informatie te vinden. Zeker voor nieuwe medewerkers is het cruciaal om snel van toegevoegde waarde te zijn. De praktijk is helaas weerbarstiger. De hoeveelheid informatie neemt alsmaar toe en documenten worden op verschillende plekken bewaard. Het gevolg? Informatie raakt versnipperd, is moeilijk vindbaar of het is onduidelijk wat de laatste versie is.

 

AI is in staat grote hoeveelheden data, waaronder tekst en beeld, te herkennen. Installateurs hoeven daardoor niet langer op zoek naar de juiste informatie, maar kunnen de AI een simpele vraag stellen met betrekking tot hun informatiebehoeften. Het systeem achterhaalt het antwoord realtime. Het is vervolgens mogelijk om de originele documentatie nog eens te doorlopen om er zeker van te zijn dat het de juiste informatie is. Hiermee versnelt AI het proces van documentbeheer en informatievergaring. Bovendien verhoogt het de betrouwbaarheid van informatie door automatische classificatie en indexering.

 

 

2. Toename van efficiëntie in ontwerp en planning

 

Het inplannen van installateurs is soms best een uitdaging. Dit wordt onder meer veroorzaakt door variabele werkbelasting, de beschikbaarheid van de klant, reistijd of onvoorziene omstandigheden. 

AI helpt bij het plannen en organiseren, waardoor installatiebedrijven efficiënter kunnen opereren en beter kunnen voldoen aan de behoeften van zowel klanten als medewerkers. Bijvoorbeeld door de benodigde inzet en werkbelasting te voorspellen op basis van historische data. Een goed voorbeeld hiervan is nPlan, een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk dat AI inzet om een project rondom grootschalig onderhoud aan het spoor zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Door data vanuit eerdere projecten te verzamelen en laten analyseren door AI kunnen zij resultaten en risico’s beter voorspellen. Dit levert een kostenbesparing op van bijna 5% (bron: Economic Times).

 

Ook kan de doorlooptijd worden geoptimaliseerd, door de meest efficiënte route te plannen, rekening houdend met factoren zoals verkeerspatronen, afstand tussen locaties en de beschikbaarheid van technici.

 

Tot slot kunnen afspraakplanning en klantcommunicatie worden geautomatiseerd. AI-powered self-service maakt het mogelijk om afspraken automatisch in te plannen en problemen snel en geautomatiseerd op te lossen. 

 

3. Snellere en betere besluitvorming

AI zorgt voor snellere en betere besluitvorming. Het stelt installatiebedrijven in staat snel te anticiperen op kansen en bedreigingen, dankzij dieper inzicht in klantgedrag, het functioneren van medewerkers en veranderende marktomstandigheden. Marktkansen worden sneller geïdentificeerd en de besluitvorming op zowel strategisch, tactisch als operationeel gebied verbeterd. Met slimme voorspellingen vormt AI een katalysator voor innovatie, efficiëntie en continue verbetering.

 

Ontdek wat Artificial Intelligence voor jou kan betekenen

AI brengt de installatiebranche nieuwe kansen om processen efficiënter te maken, productiever te worden. Wil je weten wat AI kan betekenen voor jouw organisatie? Avisi helpt je graag verder.