Kennis Artificial Intelligence: Maatwerk of standaardoplossing?

Artificial Intelligence: Maatwerk of standaardoplossing?


Artificial Intelligence (AI) is niet meer weg te denken binnen je digitale transformatie-strategie. De technologie verbetert bedrijfsprestaties door taken te automatiseren, processen efficiënter te maken en de besluitvorming te verbeteren. Bij de implementatie van AI hebben organisaties de keuze uit een breed scala aan standaard AI-oplossingen die bewezen bijdragen aan de realisatie van je doelstellingen. In sommige gevallen is het beter om te kiezen voor een oplossing op maat. In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen op een rij van een maatwerk AI-oplossing of een off-the-shelf variant.

 

Kiezen voor maatwerk AI

Een op maat ontwikkeld AI-systeem is voor veel organisaties essentieel om concurrerend en toekomstbestendig te zijn. Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een maatwerk oplossing:

 

1. Specifieke functionaliteit

Een op maat ontwikkelde oplossing maakt het mogelijk om te voldoen aan specifieke behoeften, vragen of doelstellingen. Ze bevatten unieke of geavanceerde functionaliteiten die niet standaard in de markt te vinden zijn of die een hogere kwaliteitsstandaard vragen.

 

Een voorbeeld van specifieke functionaliteit energiebedrijven en overheidsinstanties die AI gebruiken voor het optimaliseren van de werking van windturbines. Slimme maatwerk algoritmen verzamelen en analyseren data van sensoren op en rondom de turbines, zoals windsnelheid, windrichting en mechanische status. Deze data wordt vervolgens gebruikt om de hoek en de snelheid van de turbinebladen automatisch aan te passen voor maximale efficiëntie.

 

2. Schaalbaarheid en flexibiliteit

Een op maat gemaakte oplossing met dito architectuur maakt het mogelijk om snel op te schalen bij toekomstige groei en te anticiperen op veranderende bedrijfsbehoeften. Het biedt de wendbaarheid die soms nodig is om te groeien en innoveren. Bij standaardoplossingen loop je sneller tegen de grenzen aan van de tool of ontgroei je de capaciteiten van de oplossing.

 

3. Databescherming, veiligheid en compliance


Met een maatwerkoplossing kun je desgewenst volledige controle over data houden. Dit is cruciaal voor organisaties die gevoelige of vertrouwelijke informatie verwerken. Het in eigen beheer houden van data maakt het in sommige gevallen gemakkelijker om regelgeving na te leven en hogere beveiligingsstandaarden te hanteren. 

 

4. Innovatie

Een maatwerk aanpak stelt organisaties in staat om innovatieve oplossingen te verkennen. Met standaard tools maak je al snel gebruik van dezelfde technologie en use case als andere organisaties. Door eigen ideeën en concepten te ontwerpen en ontwikkelen kun je echt vernieuwend zijn en zo een concurrerend voordeel realiseren.

 

Kiezen voor standaard AI

Standaard AI-oplossingen zijn ontwikkeld voor veelvoorkomende use cases of industriespecifieke uitdagingen. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder:

 

1. Kosteneffectiviteit

Standaard AI-tools zijn doorgaans voordeliger, omdat ze worden ontwikkeld en onderhouden door partijen met een breder marktbereik. Het kan daardoor een betaalbare optie zijn voor organisaties die willen starten met AI.

 

2. Snelle implementatie

Doordat de oplossingen reeds gebouwd zijn en klaar voor gebruik, kunnen deze relatief snel worden geïmplementeerd. Dit biedt uitkomst voor organisaties die snel met AI willen beginnen. 

 

Een voorbeeld hiervan is een Retailer die werkt met een standaardoplossing voor supply chain management. Het bedrijf wil hier een AI-powered Demand Forecasting tool aan toevoegen om de benodigde voorraad beter te kunnen voorspellen. Op basis van de historische data in de supply chain management systeem kunnen ze een additionele AI-toepassing snel implementeren.

 

3. Ondersteuning en updates

Veel leveranciers bieden doorlopende ondersteuning en updates. Zo profiteren klanten van nieuwe functionaliteiten en beveiligingsupdates. Bij een maatwerkoplossing moeten hier afspraken voor gemaakt worden, maar kan de doorontwikkeling van de oplossing wel gerichter en beter worden afgestemd op de behoeften van de organisatie.

 

Een derde optie: de hybride aanpak

Zowel standaard- als maatwerkoplossingen bieden voordelen. In de praktijk is de keuze vaak niet zo zwart-wit. Organisaties starten bijvoorbeeld met een standaardoplossing, om snel en eenvoudig te kunnen experimenteren met AI en de toegevoegde waarde hiervan te onderzoeken. Na de eerste succeservaringen wordt de hoeveelheid tools uitgebreid, al dan niet met maatwerkoplossingen. Er ontstaat een hybride aanpak voor AI, waarin verschillende technologieën worden gecombineerd om de beste resultaten te behalen. Hierbij kunnen organisaties kant-en-klare tools gebruiken voor veelvoorkomende taken, terwijl ze tegelijkertijd op maat gemaakte modellen ontwikkelen voor specifiekere behoeften of unieke uitdagingen. Ook kan het verschillende AI-technieken omvatten, zoals machine learning, deep learning en natural language processing.

 

Ontdek wat Artificial Intelligence voor jou kan betekenen

Maatwerk AI-oplossingen voldoen aan de unieke eisen en uitdagingen van een bedrijf. Eenmaal goed ontwikkeld zijn ze onderscheidend, betrouwbaar, veilig en schaalbaar. Een standaard-oplossing daarentegen is vaak goedkoper en gemakkelijker te implementeren. In de praktijk is er steeds vaker sprake van een combinatie van verschillende oplossingen. Dit maakt het des te belangrijker om vooraf goed na te denken over je doelstellingen, datasourcing- en kwaliteit, technische infrastructuur, juridische en ethische overwegingen en budget.

 

Wil je meer weten over welke AI-toepassingen relevant zijn voor de realisatie van jouw bedrijfsdoelstellingen? Je ontdekt het tijdens de workshop Optimizing Processes with AI Innovations.