Kennis Blokkades bij softwareontwikkeling: De conflictblokkade [5/5]

Blokkades bij softwareontwikkeling: De conflictblokkade [5/5]


Interne meningsverschillen kunnen de voortgang van een project belemmeren. Het cruciale punt hierbij is het slim herkennen en erkennen van deze tegenstrijdige belangen, wat inzicht vereist in de stakeholders en hun gebruik van het product. Door deze zaken te begrijpen, kunnen botsende belangen worden geïdentificeerd en mogelijk conflicten worden opgelost of voorkomen. Twee zaken helpen bij het herkennen, oplossen en zelfs voorkomen van conflicten.

 

Product Ownership: visie, keuzes en succes

De Product Owner moet voortdurend keuzes maken. Sommige zijn eenvoudig, maar andere kunnen behoorlijk lastig of zelfs pijnlijk zijn. Moet een bepaalde functionaliteit worden gebouwd? Draagt het bij aan de productvisie of is het overbodig? Het gebrek aan duidelijk 'nee' zeggen heeft veel online software-initiatieven doen mislukken, met te veel features en te weinig focus als gevolg. Succesvolle software blinkt vaak uit in één specifiek aspect, maar velen proberen nog steeds gebruikers aan te trekken met uitbreidingen. Als Product Owner moet je stevig in je schoenen staan, de stakeholders begrijpen, je visie helder communiceren en deze overbrengen naar het ontwikkelingsteam. Alleen dan kun je een succesvol product creëren en behouden.

 

5e213e64-2674-4825-b0e8-f17ed6e2b663

 

De kracht van visualisatie in productontwikkeling

Iedereen is gebaat bij overzicht, of het nu gaat om functionaliteiten, de product roadmap of het budget. Overzicht creëer je met Customer Journeys, Storyboards, User Story Maps of technische ontwerpen. Het visualiseren van dit overzicht versterkt het nog meer. Het is de sleutel! Niet voor niets leggen bovengenoemde technieken de nadruk op het visuele aspect. Visualisatie maakt kennis overdraagbaar, structureert, legt verbanden, en niet te vergeten: het helpt ons brein dingen te onthouden, stimuleert creativiteit en versnelt begripsvorming. Hiermee wordt visualisatie een krachtig instrument in het herkennen en oplossen van conflicten.

 

Er zijn nog meer blokkades...

De conflictblokkade is één van de 5 meestvoorkomende blokkades bij softwareontwikkeling die wij behandelen in deze blogserie. We hebben nog vier andere blokkades gedefinieerd die een succesvolle start met softwareontwikkeling in de weg kunnen staan.

 

De vijf meestvoorkomende blokkades zijn:


Elk van deze soorten brengt andere uitdagingen met zich mee. Ze hebben wel één ding gemeen: praten met een buitenstaander brengt nieuwe inzichten en dat is soms al genoeg om een blokkade weg te nemen. Vaak moet er wel iets meer gebeuren dan dat, maar ook dan levert nieuw inzicht vaak wel een mogelijkheid om een eerste stap te bieden weg bij de blokkade.

 

Lees alles over de blokkades en hoe je ze kunt overwinnen in onze whitepaper 'De 5 meestvoorkomende blokkades bij maatwerk-softwaretrajecten: hoe je ze overwint' en krijg direct een handig stappenplan + checklist om van jouw traject een succes te maken.

 

Download de whitepaper 'De 5 meestvoorkomende blokkades bij maatwerk-softwaretrajecten: hoe je ze overwint'