Kennis Blokkades bij softwareontwikkeling: De haalbaarheidblokkade [3/5]

Blokkades bij softwareontwikkeling: De haalbaarheidblokkade [3/5]

In een technische wereld is het cruciaal om te blijven innoveren. Toch zijn sommige ideeën te ambitieus en moeten ze worden aangepast om haalbaar te zijn. Nog steeds wordt software begroot en gebudgetteerd als de bouw van een huis. Je bepaalt de totale koopprijs. Wellicht komen er dan nog eenmalig kosten bij voor de inrichting en dan kan je er wonen, toch? Het effect van deze vorm van begroten is dat opdrachtgevers een budget bepalen en daar moet het huis, dus de software, dan van gebouwd worden. Dit is de dood voor het softwareproduct. Opgesloten in een vastgesteld budget is er geen ruimte voor verandering (zoals veranderingen in wet- en regelgeving), onderhoud en laat staan doorontwikkeling.

 

Iteratief werken


Software wordt tegenwoordig bij voorkeur iteratief ontwikkeld. Hierbij wordt in opeenvolgende fases (“iteraties“) steeds verder gewerkt aan het product en gebruik je voortschrijdend inzicht uit vorige fases in de volgende fases. Kortom: alles wat je ondertussen leert over het product,
de (eind)gebruikers, maar ook ontwikkelingen in de wereld buiten jouw product neem je mee in volgende fases. Het is onrealistisch om vooraf exact op te schrijven wat er allemaal gebouwd moet worden. Dat is simpelweg te duur en totaal onpraktisch. Bovendien stelt het je softwarepartner, indien je hiermee samenwerkt, niet in staat mee te denken over het hoe.


Minimum Viable Product

 

Het is verstandig om zo klein mogelijk te beginnen. Beschrijf losjes het totaal aan functionaliteit, soms niet meer dan een paar woorden per functionaliteit. Dan wordt er gekeken met welke functies het kleinst mogelijke begin gemaakt kan worden. Dat kleinst mogelijke begin heet ook wel een Minimum Viable Product (of MVP). De finesse zit hem in die combinatie klein én levensvatbaar. Er moet meerwaarde inzitten die kleinste versie van het product te gaan gebruiken. Zie het als een fiets, zonder versnellingen, geen bagagedrager en geen lampen. Een stuur, twee wielen en een zadel. Net genoeg om al wel sneller ergens te kunnen komen dan lopen, maar zeker geen volwassen product.

Schermafbeelding 2023-10-18 om 10.31.26 (1)



Software is nooit af

 

Nog even terug naar huizenbouw voor een observatie uit de praktijk: er wordt niet alleen financieel, maar ook in bouwactiviteit regelmatig gedacht over software als het bouwen van een huis. Ook bij huizen klopt die gedachte niet. Uiteraard kom je wel even weg zonder onderhoud, maar na een paar jaar begint de verf te bladderen en als je onderhoud wat breder ziet: na een paar weken is je huis een puinhoop zonder stofzuigen of af en toe de vuilnis buiten zetten. Dat is met software niet anders: zonder onderhoud ontstaan onveilige situaties. Denk aan een toenemende kans op een datalek of een systeem die dicht slibt. Je hoeft niet elke week een kamer aan te bouwen, maar je eisen aan het huis veranderen vaker dan je denkt. Zo ook met software: je hoeft niet elk kwartaal een grote uitbreiding te doen, maar helemaal af is het nooit. Met één uitzondering: als je stopt de software te gebruiken. Dan is software af.

 


 

Er zijn nog meer blokkades...

 

De haalbaarheidblokkade is één van de 5 meestvoorkomende blokkades bij softwareontwikkeling die wij behandelen in deze blogserie. We hebben nog vier andere blokkades gedefinieerd die een succesvolle start met softwareontwikkeling in de weg kunnen staan. 

De vijf meestvoorkomende blokkades zijn:

 


Elk van deze soorten brengt andere uitdagingen met zich mee. Ze hebben wel één ding gemeen: praten met een buitenstaander brengt nieuwe inzichten en dat is soms al genoeg om een blokkade weg te nemen. Vaak moet er wel iets meer gebeuren dan dat, maar ook dan levert nieuw inzicht vaak wel een mogelijkheid om een eerste stap te bieden weg bij de blokkade.

Lees alles over de blokkades en hoe je ze kunt overwinnen in onze whitepaper De 5 meestvoorkomende blokkades bij maatwerk-softwaretrajecten: hoe je ze overwint en krijg direct een handig stappenplan + checklist om van jouw traject een succes te maken.

 

 

Download de whitepaper 'De 5 meestvoorkomende blokkades bij maatwerk-softwaretrajecten: hoe je ze overwint'