Hoe gestructureerde data de wereld aan het dansen krijgt


Type opdracht:
Software-ontwikkeling 
Opdrachtgever: Introdans

 

Introdans

Al sinds 1971 laat het internationale publiek zich meeslepen in de waanzinnige uitvoeringen van het Arnhemse dansgezelschap Introdans. Dit betekent ook dat er al 50 jaar lang informatie wordt bewaard over onder andere de kostuums, choreografie en muziek van deze voorstellingen. Hoe zorg je ervoor dat al deze data veilig en overzichtelijk wordt opgeslagen?

De case: hoe gestructureerde data de wereld aan het dansen krijgt

Laten we beginnen bij het begin. Waarom is het nodig om 50 jaar aan balletmateriaal te bewaren? Al vijf decennia schitteren de dansers van Introdans op binnen- en buitenlandse tonelen. Vaak worden deze balletten, of specifieke onderdelen ervan, meerdere malen uitgevoerd. Om het reproduceren van voorstellingen mogelijk te maken, moet gedetailleerde informatie over onder andere de kostuums, muziek en choreografie gestructureerd opgeslagen worden. 

Tot aan de samenwerking met Avisi werd informatie over de voorstellingen opgeslagen in een Excel-bestand. Daarnaast werd aanvullende informatie, zoals productionele gegevens en beeldmateriaal opgeslagen in een standaard mappenstructuur. Medewerkers konden echter afwijken van deze mappenstructuur en hierdoor werd de vindbaarheid van informatie verslechterd. Avisi werd ingeschakeld om mee te denken naar een oplossing.

Onze oplossing

Het vraagstuk vertaalde zich in twee wensen: het minimaliseren van dataverlies en het structureren en vindbaar maken van grote hoeveelheden data.

Onze oplossing is het Introdans-archief. Een belangrijke nieuwe functie van deze applicatie is het rollenbeheer. De rol van een gebruiker bepaalt in hoeverre iemand een item kan inzien, wijzigen of verwijderen. Zo heeft een productiemedewerker bijvoorbeeld de mogelijkheid om choreografieën te wijzigen en te verwijderen, maar kan een danser deze alleen bekijken. Om te voorkomen dat items - per ongeluk - definitief verwijderd worden, is een prullenbakfunctie toegevoegd. Alleen admins hebben de mogelijkheid om bestanden definitief te verwijderen óf terug te zetten. Wens nummer één, afgevinkt!

De tweede wens was overzichtelijke en gestructureerde data. Het Introdans-archief is onderverdeeld in meerdere hoofdcategorieën, waaronder choreografieën. Op deze pagina vind je een overzicht van de choreografieën met daarbij een overzicht van de choreografen, programma's en het seizoen. Ook kan er een laag dieper worden gezocht. Zo heeft elke choreografie een eigen pagina met andere belangrijke gegevens, zoals de tijdsduur van de choreografie, première's, reprises en composities. Per uitvoering is er nu ook een bestandsverkenner, waar aanvullende informatie, zoals productionele gegevens en beeldmateriaal, wordt opgeslagen. Om de zoekfunctionaliteit optimaal te maken, is Fuzzy Search toegepast, waarmee ondanks typfouten de juiste informatie wordt gevonden. Wens nummer twee, ook afgevinkt!


''Het webbased archief is nu toegankelijk op elke werkplek en op alle devices. Fijn dat het nog beter gestructureerd is en de kwaliteit blijvend geborgd.'' - Joris Jans, Technicus.

Werk jij bij een bedrijf in de cultuursector en ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Neem contact met ons op

Over Avisi Labs
Het verbeteren van de software-oplossingen die wij voor onze klanten ontwikkelen is een uitdaging die we graag aangaan. We stimuleren elk team te onderzoeken of en hoe de door ons ontwikkelde software nog meer waarde op kan leveren voor de klant. Om deze innovatie te stimuleren hebben we een afdeling opgericht om de software-ontwikkelteams binnen Avisi te helpen innoveren: Avisi Labs.

Binnen Avisi Labs brengen we de kennis van de verschillende ontwikkelteams samen. Door met een technology radar inzicht te vergaren in gebruikte technologie worden teams in staat gesteld elkaar te helpen. Als klant profiteer je daarvan: alle kennis binnen Avisi is gestructureerd en staat daarmee tot jouw beschikking.

Lees meer over Avisi Labs!

Meer weten?

Laat je gegevens achter, we geven graag antwoord op al jouw vragen!

Vind je de case interessant?

Deel het op social media!