Kennis Cases Hoe gestructureerde data de wereld aan het dansen krijgt bij Introdans

Klant

Introdans

Sector

Cultuur

Oplossingen

Software-ontwikkeling

Introdans is een van de grote balletgezelschappen in Nederland. Al 50 jaar is het de missie om dans in het ruimste zin van het woord onder de aandacht te brengen bij een zo groot mogelijke publiek. Mensen laten genieten, erbij laten horen en verbinden. Dat is waar Introdans voor staat.


Frame_1241x-1

 

Arnhems dansgezelschap.

 

Al sinds 1971 laat het internationale publiek zich meeslepen in de waanzinnige uitvoeringen van het Arnhemse dansgezelschap Introdans. Dit betekent ook dat er al 50 jaar lang informatie wordt bewaard over onder andere de kostuums, choreografie en muziek van deze voorstellingen. Hoe zorg je ervoor dat al deze data veilig en overzichtelijk wordt opgeslagen?

 

Hoe gestructureerde data de wereld aan het dansen krijgt.

 

Laten we beginnen bij het begin. Waarom is het nodig om 50 jaar aan balletmateriaal te bewaren? Al vijf decennia schitteren de dansers van Introdans op binnen- en buitenlandse tonelen. Vaak worden deze balletten, of specifieke onderdelen ervan, meerdere malen uitgevoerd. Om het reproduceren van voorstellingen mogelijk te maken, moet gedetailleerde informatie over onder andere de kostuums, muziek en choreografie gestructureerd opgeslagen worden. 

 

Tot aan de samenwerking met Avisi werd informatie over de voorstellingen opgeslagen in een Excel-bestand. Daarnaast werd aanvullende informatie, zoals productionele gegevens en beeldmateriaal opgeslagen in een standaard mappenstructuur. Medewerkers konden echter afwijken van deze mappenstructuur en hierdoor werd de vindbaarheid van informatie verslechterd. Avisi werd ingeschakeld om mee te denken naar een oplossing.


Onze oplossing.

 

Het vraagstuk vertaalde zich in twee wensen: het minimaliseren van dataverlies en het structureren en vindbaar maken van grote hoeveelheden data.

 

Onze oplossing is het Introdans-archief. Een belangrijke nieuwe functie van deze applicatie is het rollenbeheer. De rol van een gebruiker bepaalt in hoeverre iemand een item kan inzien, wijzigen of verwijderen. Zo heeft een productiemedewerker bijvoorbeeld de mogelijkheid om choreografieën te wijzigen en te verwijderen, maar kan een danser deze alleen bekijken. Om te voorkomen dat items - per ongeluk - definitief verwijderd worden, is een prullenbakfunctie toegevoegd. Alleen admins hebben de mogelijkheid om bestanden definitief te verwijderen óf terug te zetten. Wens nummer één, afgevinkt!

 

De tweede wens was overzichtelijke en gestructureerde data. Het Introdans-archief is onderverdeeld in meerdere hoofdcategorieën, waaronder choreografieën. Op deze pagina vind je een overzicht van de choreografieën met daarbij een overzicht van de choreografen, programma's en het seizoen. Ook kan er een laag dieper worden gezocht. Zo heeft elke choreografie een eigen pagina met andere belangrijke gegevens, zoals de tijdsduur van de choreografie, première's, reprises en composities. Per uitvoering is er nu ook een bestandsverkenner, waar aanvullende informatie, zoals productionele gegevens en beeldmateriaal, wordt opgeslagen. Om de zoekfunctionaliteit optimaal te maken, is Fuzzy Search toegepast, waarmee ondanks typfouten de juiste informatie wordt gevonden. Wens nummer twee, ook afgevinkt!

 

Over Avisi Labs.

 

Het verbeteren van de software-oplossingen die wij voor onze klanten ontwikkelen is een uitdaging die we graag aangaan. We stimuleren elk team te onderzoeken of en hoe de door ons ontwikkelde software nog meer waarde op kan leveren voor de klant. Om deze innovatie te stimuleren hebben we een afdeling opgericht om de software-ontwikkelteams binnen Avisi te helpen innoveren: Avisi Labs.

 

Binnen Avisi Labs brengen we de kennis van de verschillende ontwikkelteams samen. Door met een technology radar inzicht te vergaren in gebruikte technologie worden teams in staat gesteld elkaar te helpen. Als klant profiteer je daarvan: alle kennis binnen Avisi is gestructureerd en staat daarmee tot jouw beschikking.

"Het webbased archief is nu toegankelijk op elke werkplek en op alle devices. Fijn dat het nog beter gestructureerd is en de kwaliteit blijvend geborgd."

logo-introdans-vierkant

Joris Jans

Technicus bij Introdans

Leer wat Avisi voor jou kan doen.

Voldoet jouw software aan de verwachtingen?

Robin van Breukelen

Robin van Breukelen

Avisi Solutions