Kennis Naadloze migratie: van Bitbucket en Bamboo naar self-hosted GitLab

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is de publiekrechtelijke organisatie die zich inzet voor notarissen in Nederland. Het heeft als voornaamste doel de kwaliteit van het notariaat te garanderen en te verbeteren. De KNB doet dit onder meer door toezicht te houden op het functioneren van notarissen en door de belangen van notarissen te behartigen. 


KNB

 

Naadloze migratie: van Bitbucket en Bamboo naar self-hosted GitLab.

Avisi ondersteunt de KNB bij het ontwikkelen en onderhouden van softwareoplossingen- en systemen. Hierbij kan je denken aan het digitaliseren van notariële processen en het verbeteren van de informatievoorziening voor notarissen en hun cliënten. Avisi maakt voor de KNB gebruik van Continuous Integration & Continuous Delivery (CI/CD) voor software-ontwikkeling. Eisen van Continuous Integration & -Delivery zijn één centrale repository, automatische testen én het automatisch uitrollen van nieuwe releases. Hiervoor is ontwikkeltooling nodig.

In eerste instantie maakten de projectteams van de KNB binnen Avisi gebruik van twee verschillende applicaties voor het ontwikkelen van software, namelijk Bitbucket en Bamboo. Wij hebben de KNB geadviseerd om zelf de regie te nemen over deze ontwikkeltooling en daarom is er besloten om te migreren naar GitLab in de vorm van een self-managed instance. Hier is voor gekozen, omdat self-managed instances voor Atlassian-producten niet langer worden ondersteund. Door deze migratie zijn Bitbucket en Bamboo vervangen met één tool.


Pipeline migratie voor de KNB.

Bij het migreren van alle KNB-data naar GitLab was het migreren van repositories en de daarbij behorende CI/CD pipelines de grootste uitdaging. Want hoe doe je dit zo efficiënt mogelijk? Avisi heeft generieke GitLab-templates ontwikkeld die per repository zijn gebruikt. Dit zorgt voor consistentie van de uitwerking van de CI/CD pipelines over de repositories heen én maakt het eenvoudiger om nieuwe teams en projecten op te zetten.

GitLab heeft ook een uitgebreide API. Hierop hebben wij zelf een tool gemaakt, Frigg, om bepaalde taken te automatiseren, zoals het beheren van groepen/gebruikers én het opschonen van oude CI/CD pipeline artifacts. Het resultaat hiervan is dat de KNB alles heeft wat zij nodig heeft voor CI/CD bij software-ontwikkeling. Meer lezen over Frigg? Houd onze website in de gaten!

Het GitLab-cluster met de storage draait in de datacenters van Intermax. Dit is een Nederlands IT-bedrijf dat gespecialiseerd is in het leveren van hosting- en cloudoplossingen, waardoor alle code van de KNB in Nederland staat. Het developmentcluster, waar GitLab-runners op draaien om gemakkelijk integratietesten uit te voeren, draait ook op de datacenters van Intermax. Tot slot is er één cluster dat bij DigitalOcean draait, in Amsterdam. Zo zorgen we ervoor dat het volledige software-ontwikkelproces in Nederland plaatsvindt.

 

Project highlights.

  • De migratie heeft een 40% snellere workflow opgeleverd en de efficiëntie bij het opzetten van nieuwe projecten met meer dan 60% verbetert!

  • Met de overstap van Bamboo & BitBucket naar GitLab bespaart de KNB tot wel 8% kosten per jaar.

  • Door de migratie naar GitLab heeft de KNB minder tooling nodig voor software-ontwikkeling.
2023_05_03_AVISI_000830

Waarom GitLab dé ontwikkeltool is.

GitLab is een webgebaseerd DevOps-platform dat het mogelijk maakt voor teams om gemakkelijk samen te werken aan softwareontwikkeling. Niet alleen maakt het een goede samenwerking en codeversiebeheer mogelijk, maar biedt het ook een container en package registry. Deze kunnen gebruikt worden om Docker images en Maven of Gradle packages op te slaan. Ook is het mogelijk om code te releasen en automatische tests uit te voeren middels GitLab-pipelines. Het grootste voordeel is dat softwareontwikkelteams slechts één tool nodig hebben om bovenstaande mogelijkheden uit te voeren. 


De ondersteuning die jij nodig hebt om het maximale uit GitLab te halen.

Als gecertificeerd GitLab-partner, bieden wij consultancy-diensten aan om jouw bedrijf te ondersteunen in het gebruik van GitLab. Of je nu al gebruikmaakt van GitLab óf erover nadenkt om ermee te gaan werken, onze deskundige consultants staan voor je klaar om je te helpen bij elke stap.

Inrichting voor self-hosted GitLab-instanties
Inrichting voor self-hosted GitLab-instanties

 

Ontdek wat Avisi voor jou kan doen.

Man

Robin van Breukelen

COO