Kennis Blokkades bij softwareontwikkeling: De ideeënblokkade [4/5]

Blokkades bij softwareontwikkeling: De ideeënblokkade [4/5]

Je hebt een gaaf idee. Nu nog ‘even’ de software (laten) bouwen. Maar dan loop je vast in de conceptuele fase. Je staart je blind op het idee, maar je komt niet verder met de uitwerking. Of je wil de uitwerking zo perfect maken dat je elke keer weer verzandt in details. Daarnaast moet je maar net ‘feeling’ hebben met software maken. Gelukkig zijn er een aantal generieke methoden om creatieve blokkades weg te nemen.

 

Visualiseren: de sleutel tot goede ideeën

Visualiseren is het proces van ideeën, processen of concepten in beeld te brengen. Dit kan door middel van tekeningen, schetsen, mindmaps, prototypes of andere vormen van visuele representatie. Veelgebruikte methodes zijn mindmapping en prototyping.

  • Mindmapping is een techniek waarbij ideeën worden gevisualiseerd in een boomstructuur. Dit kan helpen om complexe ideeën overzichtelijk te maken.
  • Prototyping is het proces van een prototype van een idee te maken. Dit kan een fysiek prototype zijn, zoals een model of een mockup, of een digitaal prototype, zoals een wireframe of een prototype in een softwareprogramma. Prototypen kunnen helpen om ideeën te testen en feedback te krijgen van anderen.

6bc105b0-030c-44ff-853b-35e22fb3f9a9


Het betrekken van anderen

Het uitleggen van je ideeën aan anderen kan je helpen om ze beter te begrijpen en ontwikkelen. Als je je idee aan iemand anders moet uitleggen, moet je erover nadenken wat je wilt zeggen. Je moet ervoor zorgen dat je idee duidelijk is en dat je alle belangrijke details hebt opgenomen. Door je idee uit te leggen, kun je ook eventuele gaten of onduidelijkheden in je denken identificeren.

 

Een leuke manier om je ideeën uit te leggen is door de badeend-methode (Rubber Duck Debugging). Pak een badeendje (of een andere object) en leg je idee aan het badeendje uit. Door je idee hardop te zeggen, kun je het beter begrijpen en zien of het logisch is.

 

Als je iemand wilt vinden om mee te denken over je idee, kun je de checklist stakeholders downloaden. Deze checklist helpt je om te bepalen wie geïnteresseerd zou kunnen zijn in je idee en wie je nodig hebt om het idee te realiseren. Een andere denkpartner is een softwarebouwer. Zij kunnen je inzicht bieden in wat je nu moet weten en beslissen, en wat kan wachten tot er meer duidelijkheid is.

 

Er zijn nog meer blokkades...

De ideeënblokkade is één van de 5 meestvoorkomende blokkades bij softwareontwikkeling die wij behandelen in deze blogserie. We hebben nog vier andere blokkades gedefinieerd die een succesvolle start met softwareontwikkeling in de weg kunnen staan.


De vijf meestvoorkomende blokkades zijn:


Elk van deze soorten brengt andere uitdagingen met zich mee. Ze hebben wel één ding gemeen: praten met een buitenstaander brengt nieuwe inzichten en dat is soms al genoeg om een blokkade weg te nemen. Vaak moet er wel iets meer gebeuren dan dat, maar ook dan levert nieuw inzicht vaak wel een mogelijkheid om een eerste stap te bieden weg bij de blokkade.


Lees alles over de blokkades en hoe je ze kunt overwinnen in onze whitepaper 'De 5 meestvoorkomende blokkades bij maatwerk-softwaretrajecten: hoe je ze overwint' en krijg direct een handig stappenplan + checklist om van jouw traject een succes te maken.

 

Download de whitepaper 'De 5 meestvoorkomende blokkades bij maatwerk-softwaretrajecten: hoe je ze overwint'